Saturday, March 25, 2017

IT proff...?

Kui mõelda, millised võiksid olla hetkeseisuga eeldused IT sektoris professionaalina töötamiseks, siis esimese asjana torkab pähe kontseptsioon eluaegsest õppijast. Mitte kõigile ei sobi töökoht, mis eeldab võimekust tulla toime teadmatusega ning vajadusega pidevalt midagi juurde õppida. Kui teatud tüüpi töökohad on veel tänagi võrdlemisi rutiinse ning nii nimetatud kasutusjuhendi järgi täidetavate tööülesannetega, siis IT professionaalilt eeldatakse pidevat mitmekülgsete ülesandetüüpide lahendamist. See omakorda juhatab meid veel ühe märkimisväärse eelduseni - professionaali peab iseloomustama oskus loogiliselt mõelda ja seda oskust igapäevatöös ka reaalselt kasutada. 

Loogilise mõtlemise rakendamine pole aga ainus oskus, mida IT professionaalilt eeldatakse. Samavõrra oluline on ka kui mitte koodi kirjutamise oskus, siis vähemalt koodi lugemise oskus. Nimetagem seda üldnimetajana kui tehnilist lugemisoskust, mis peidab endas veel veateadete ja töös vajalike tehniliste dokumentatsiooni lugemise võimekust. Oluline on ka IT professionaali enda oskus loetavat tehnilist dokumentatsiooni vajadusel koostada ning mis veelgi olulisem - teisi õpetada. Kui veel kümnend tagasi sisaldas IT spetsialisti kuvand koridori pimedamais toanurgas riistvara alla mattunud üksiküritajat, siis täna näeme pigem tarkvaraarendusele keskendunud meeskondi, kus rõhuasetus on pideval teadmiste jagamisel. 

Mida tähendab meeskonnatöö olulisuse kasv inimesele, kes soovib 2017.aastal IT valdkonnas läbi lüüa? Ennekõike tähendab see oma sisemise sotsiaalse inimlooma vabadusse laskmist. Mitte kõik meist ei ole inimeste inimesed, kuid edukaks meeskonnatööks vajalikud suhtlusvõtted suudame me kõik omandada. Eks mõneti peegelda seda ka IT ettevõtete arvukad meeskonnaüritused, kus omal kohal on nii kontoris isutajate rõõmuks korraldatud aktiivsed tegevused kui ka õhtune saunaring. Suhtlusoskuse kõrval on kahtlemata oluline ka kohusetundlikus ja teatav iseseisvus võetud ülesannetes - seal, kus tarkvaraarendus on tiimitöö, peab igaüks andma endast parima. 


No comments:

Post a Comment