Thursday, March 16, 2017

Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest

Kuigi mitmed Virginia Shea kümnest käsust on aktuaalsed ning mõnedki neist vääriksid pikemat analüüsi, on mulle isiklikult kõige kõnetavam neist kuues: "Jaga oma teadmisi". Sealjuures teadmiste jagamise tõeline võlu sellisel kujul sai mulle selgeks just IT õpingute juures, kus kõige värskemaid tarkusi ja lahenduskäike ei leia mitte õpikust, vaid internetist. 

Infosüsteemide arenduse õppekava esimene programmeerimisaine eeldas nappide praktikumide kõrval intentiivset iseseisvat tööd ning kursusetööna toimiva rakenduse loomine nõudis veebikursuste ja õpikust omandatud kõrval senisest enam ning seotumaid teadmisi. Teooria ja praktika ei saa teadupärast omavahel alati just kõige paremini läbi, mistõttu kiireim võimalus programmeerimiskeele toimimise katsetamiseks oli teiste kirjutatud koodilõikude ümberkirjutamine ja läbimängimine. Github'i või Stack Overflow tagatud ligipääs just probleemilahenduse praktilisele poolele, oli programmeerimise õppimisel tähtsal kohal. Kahtlemata on progammeerimisoskuse juures oluline kogemuse ajaline mõõde - kogenud programmerijaks ei saa üleöö, aga ligipääsu kogenud programmeerija mõtlemismustritele tänu internetile loodud võimalustele teadmisi jagada küll. 

Oluliseks muutusid nii Stack Overflow postituste arvukad vastused, mis rohkem või vähem kaudselt õige vastuseni suunasid kui ka postitused ise. Algajana satud samasuguste probleemide otsa nagu kõik teised alustavad programmeerimishuvilised, mistõttu on üheltpoolt hea veenduda, et ka teised maadlevad sarnaste küsimustega ning teisipidi kiirelt oma küsimustele vastus leida. Sealjuures märkamatult mugavaks tegi selliste foorumite kasutamise asjaolu, et teised kogukonna liikmed said parimaid vastuseid järjekorras üles nihutada ning kõikvõimalikud dubleerivad küsimused suletakse koos lingiga juba eksisteerivale lahenduskäiku omavale postitusele. Suureks abiks olid ka need foorumid, kus koodi asemel soovitati lahendada matemaatilist probleemi esmalt paberil või toodi lahenduskäiguna välja hoopis algoritm, mida koodis realiseerida. 

No comments:

Post a Comment