Wednesday, April 5, 2017

IT juhtimine ja riskihaldus

Mõeldes maailmamastaabis tuntud IT juhtidele, meenub esimeste seas Elon Musk. Kui püüda leida laiast maailmast mõnda tuntud naissoost IT juhti, kelle tegemistest oleks piisavalt palju teada ning keda võiks heaks näiteks tuua, läheb asi keerulisemaks. Õnneks on IT Kolledži vilistlaste seas Kristel Kruustük, kes on tarkvara testimisteenust pakkuva firma Testlio kaasasutaja ning juht. Kuigi mõlemad nimed täidavad tehnilise juhi rolli kõrval aktiivselt ettevõte juhi rolli, on nende teadmised ja pädevus infotehnoloogilistes küsimustes kaasa rääkida, märkimisväärsed. 

Muski iseloomustab IT juhi arhetüüpidest kõige paremini eelviimane - arengumootor. Üheltpoolt on pea et kõik tema ettevõtmised suuremat tüüpi innovatsioon iseeneses, teisalt ei hoia Musk oma ettevõtteid mitte ainult arengu kursil, vaid on sageli teistest mitu sammu ees. Kui mõelda arengumootoriks olemise peale süvitsi, näeme, et Musk on suutnud end kehtestada kahel väljal - ta on loonud motiveeriva keskkonna nii oma ettevõtete sees (1), kui ka inspireerinud teisi ettevõtteid samas tegutsemisvaldkonnas. Viimase kinnituseks on näiteks Muski loobumine oma patentide kasutamise kontekstis hagide esitamisest (2). Kui püüda leida põhjust, miks Musk ei ole jõudnud masside mõistes samale pulgale Apple juhtidega, siis see võib tuleneda üheltpoolt Muski võrdlemisi tagasihoidlikus loomuses kui ka ambitsioonikas tegutsemisvaldkondade valikus. On selge, et edu auto- ja sülearvutiturul ei ole üks ühele võrreldavad. 

Kruustüki arhetüüpi valides näeme teda sobituvat mitmete juhitüüpide kategooriasse, kuid kõige enam samastub ta mulle esimese ehk liidri arhetüübiga. Kaalu sellesse kategooriasse langemise osas lisab peaasjalikult Kruustüki võimekus kommunikeerida oma ettevõtte sihti. Kusjuures viimase osas on tugevasti kaasa aidanud ka väga selge teenuse segmendi valik - kõikide testimisliikide asemel keskendub Testlio mobiilsete seadmete testimisele. Leian, et lisaks oma meeskonna motiveerimisele, on Kruustük pidevate esinemiste abil kindlustanud ka ettevõtte investorite ja IT sektori üldsuse tunnustuse ja usu tema ettevõtmisesse. Olles näinud teda ise esinemas ning kuulnud ka teistelt tagasisidet tema sõnavõttudele, olen veendunud, et mitmed IT sektori inimesed hindavad teda kui väga võimekat ja motiveeritud juhti. Arvestades Kruustüki vanust ja kogemust on vägagi tõenäoline, et juhtimise osas ootavad teda kogemusepagasi kasvades ees veelgi silmapaistvamad ajad.

Kasutatud materjalid: 
1. Elon Musk: Tesla, SpaceX, and the Quest for a Fantastic Future
2. https://www.tesla.com/blog/all-our-patent-are-belong-you

No comments:

Post a Comment