Sunday, April 30, 2017

Teistmoodi IT

Üks uudsemaid viimase aja lahendusi, mida olen tugitehnoloogiate osas näinud, on kahtlemata käepeal Emma Watch (1). See on loodud pidades silmas kordinatsioonihäiretega, sh näiteks Parkinsoni tõve põdevaid, inimesi. Sellele on küll eelnenud erinevaid lahendusi näiteks spetsiaalse kinda või lusika näol, kuid antud lahenduse puhul on kiiduväärt just selle lihtsus teostuses.

Lahenduse tööpõhimõte on järgmine: käepaela sees töötavad väikesed vibreerivad mootorid. Nende mootorite mõjul töötab käepael vastupidiselt treemorile ehk vibreerib kasutaja värinate suhtes vastupidises suunas tagades nii käe stabiilsema liikumise. Stabiilsem käeliikumine toob Parkinsoni tõve põdevale inimesele tagasi võimaluse tõmmata sirgeid jooni ning kirjutada käekirjas, mis loetav.

Kuigi toote taga olev leiutaja Haiyan Zhang (2) tegeleb teleprojekti raames loodud käepaelaga edasi, loodab ta, et leidub ka teisi töögruppe, kes oleksid valmis sarnast lahendust teiste võimalike abivahendite kontekstis kasutama. 70% Parkinsoni põdevatest inimestest peavad igapäevast võitlust värinatega (3), muutes sellise toote rohkem kui vajatuks.


Kasutatud kirjandus: 
1. http://metro.co.uk/2016/12/08/woman-with-parkinsons-can-write-again-using-incredible-invention-6309459/ 
2. http://www.sbs.com.au/guide/article/2017/03/13/meet-aussie-inventor-whose-watch-reduces-parkinsons-tremors
3. http://parkinsonslife.eu/parkinsons-smart-watch-haiyan-zhang-emma-lawton/

No comments:

Post a Comment