Friday, February 24, 2017

Arpanetist Facebookiniː Interneti kujunemislugu


Vaatleme kahte erinevat nähtust Interneti varasemast ajaloost ehk veebi tekkimisele eelnenud perioodist, millest üks on tänastele internetikasutajatele tuttav ning teine tänaseks täiesti mälestustest kadunud. 

Üks rakendusi Interneti varasemast ajaloost, mis tekkis enne veebi tulekut 1988.aasta augustil ning on jäänud alles tänaseni, on kahtlemata IRC - Internet Relay Chat. IRC'i loojaks on tollal Oulu ülikoolis ning täna Googles töötav Jarkko Oikarinen (1). Võrreldes tänaste sõnumirakendustega eeldab IRC'i kasutamine teatavat tehnilist taiplikkust serveri aadressi väljakirjutamisel, pordi valimisel ning kasutajanime loomisel käsurealt - see selgitab, miks IRC ei ole jõudnud massidesse vaid jäänud pigem piiratud seltskonna kasutada, sealhulgas olnud väga populaarne arvutimängurite seas.

Kuigi IRC'i kasutamiseks vajalike rakenduste kasutajaliides on aja jooksul kaasajastunud, on lahenduse enda tööpõhimõte väga lihtne - võimalus suhelda kanali põhiselt või privaatselt teiste inimestega. Võib nentida, et lihtsuses peitub võlu ja see on taganud IRC'ile piisavalt kasutajaid ka ajal, mil eksisteerib märksa lihtsamaid veebipõhiseid suhtlusrakendusi. Nooremale lugejale võib olla üllatuseks, et BOT'id olid olemas juba IRC'i ajal - lihtsamad BOT'id panustasid vestlusvoogu, keerulisematega sai küsida ilmaennustuse kohta või ligipääsu tasulistele uudistele. Üks suuremaid IRC servereid globaalselt on täna Freenode (2) ning Eestis Ircworld (3).

Võrdlemisi keeruline on leida näidet nähtusest, mis oleks tervelt planeedilt kadunud, kuid kui keskenduda Eesti kontekstile, võime täie kindlusega väita, et füüsilist asukohta omavaid filmilaenutusi varasemal kujul enam ei eksisteeri. Linnapildi mälust on need sageli keldrikorrustel asunud poed otsekui pühitud. Need on asendunud ühelt poolt internetipõhiste lahendustega nagu näiteks Netflix või Amazon Prime Video või müüakse DVD formaadil filme hoopiski muusikapoodide lettidel. Kahtlemata mängib oma osa piraatlus kas failide alla laadimise näol Torrentitest ja voogteenuste kasutamisel.

Tehnoloogia poolelt on ühtlasi loogilise põhjuse ja/või tagajärjena pildilt kadunud VHS mängijad. Seda toetab ka fakt, et kui otsida Googlest märksõna "VHS mängija müük", siis ainsad vasted pärinevad järelturult. Samas pole sugugi välistatud, et sarnaselt vinüülide ja vinüülimängijate tagasitulekule näeme me ühel hetkel piiratud huviliste seltskonna käes taaskord populaarsust kogumas VHS kassette ja mängijaid.

Kasutatud kirjandus: 
1.https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Relay_Chat
2.https://en.wikipedia.org/wiki/Freenode
3.http://www.ircworld.org/

No comments:

Post a Comment